Cel 2: Wyeliminować głód, zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie, promować zrównoważone rolnictwo
Obecnie gleba, woda pitna, oceany, lasy oraz różnorodność biologiczna ulegają szybkiej degradacji. Zmiany klimatyczne wywierają jeszcze większy wpływ na środowisko, od którego zależy nasze życie. Zwiększają one ryzyko występowania katastrof naturalnych, takich jak susze czy powodzie. Wielu mężczyzn i kobiet zamieszkujących obszary wiejskie nie jest już w stanie dłużej utrzymywać się z pracy w rolnictwie i jest zmuszona migrować do miast w poszukiwaniu lepszego życia.
Jeśli dzisiaj potrzebujemy wyżywić 795 mln głodujących, a do 2050 roku ich liczba wzrośnie do 2 mld, to potrzebna jest głęboka zmiana globalnego systemu rolniczego i żywnościowego. Tym zagadnieniem zajmuje się drugi Cel i 8 związanych z nim zadań.
Zapraszamy na stronę http://www.unic.un.org.pl/cele-zrownowazonego-rozwoju/cel-2:-wyeliminowac-glod,-zapewnic-bezpieczenstwo-zywnosciowe-i-lepsze-odzywianie,-promowac-zrownowazone-rolnictwo przedstawiającą wszystkie zadania i fakty, które skłoniły wszystkie 193 państwa członkowie ONZ do jego ustanowienia.
2016-02-08