Udzielenie silnego wsparcia dla rodzinnych gospodarstw rolnych jest kluczowe dla wyzwania „Zero Głodu” , którego celem jest wyeliminowanie skrajnego ubóstwa i głodu oraz promocja sprawiedliwych i zrównoważonych systemów żywnościowych zapewniających bezpieczeństwo żywnościowe i dobrą jakość odżywiania. Wraz ze wzrostem populacji do 2030 roku należy spodziewać się 50 procentowego wzrostu zapotrzebowania na żywność. Kampania z okazji Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego kładzie nacisk na ogromne znaczenie małych i średnich gospodarstw rolnych, społeczności rybackich i pasterskich oraz ich wkład do programu rozwoju świata po roku 2015. Najważniejszym warunkiem istnienia zrównoważonych systemów żywnościowych jest odporność na wstrząsy związane z kryzysami gospodarczymi i środowiskowymi. Przede wszystkim to zmiany klimatyczne powodują ciężkie straty w światowej produkcji rolnej i wpływają na byt mieszkańców terenów wiejskich. Prognozy są alarmujące: do 2020 roku liczba osób zagrożonych głodem wzrośnie o 49 milionów; każdy wzrost temperatury o jeden stopień spowoduje wzrost cen żywności o 25 procent. Gospodarstwa małorolne są szczególnie zagrożone, gdyż opierają się na wrażliwych ekosystemach. Większość z nich nie podoła wyzwaniom rzuconym przez ekstremalne zjawiska pogodowe. Musimy pomóc gospodarstwom rodzinnym przystosować się do zmian klimatycznych. Realizacja założeń Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego wymaga podjęcia i realizacji zobowiązań przez wszystkie zainteresowane strony. Rządy państw mogą wzmocnić pozycję rolników, zwłaszcza kobiet i młodych ludzi, wdrażając polityki sprzyjające sprawiedliwemu i zrównoważonemu rozwojowi terenów wiejskich. Prywatni inwestorzy powinni poczuwać się do ponoszenia odpowiedzialności społecznej i środowiskowej we wszystkich dziedzinach związanych z rolnictwem, począwszy od gospodarstw rolnych a skończywszy na produktach spożywczych na naszych stołach. Zbyt wiele żywności jest marnotrawiona już po zebraniu plonów, gdyż mali producenci nie są w stanie jej magazynować, nie mają mocy przerobowych i dostępu do transportu. Badania z zakresu rolnictwa, instytucje rolnicze i środowisko naukowe mogą pomóc w opracowaniu odpowiednich technologii dla rodzinnych gospodarstw rolnych. Organizacje i spółdzielnie rolnicze oraz społeczeństwo obywatelskie mogą odegrać ważną rolę w dyskusji na ten istotny temat. W tym Międzynarodowym Roku Rolnictwa Rodzinnego wspólnymi siłami wyznaczmy gospodarstwom rodzinnym centralną pozycję na drodze do zrównoważonego rozwoju. Ban Ki-moon, Sekretarz Generalny ONZ (22 listopada 2013 r.) |
Międzynarodowy Rok Rolnictwa Rodzinnego 2014 (2014 International Year of Family Farming - IYFF) ma na celu podniesienie statusu rolnictwa rodzinnego i małych gospodarstw rolnych. Świat musi uznać ich znaczącą rolę w eliminacji głodu i ubóstwa, zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego i podnoszeniu jakości odżywiania, w poprawie jakości życia, zarządzaniu zasobami naturalnymi, ochronie środowiska oraz wdrażaniu zrównoważonego rozwoju, szczególnie na terenach wiejskich. Celem Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 jest wyznaczenie rolnictwu rodzinnemu nowej centralnej pozycji w krajowych politykach rolnych, środowiskowych i społecznych. Obchody Roku są okazją do przyjrzenia się obecnym trudnościom i możliwościom, które przyczynią się do osiągnięcia bardziej sprawiedliwego i zrównoważonego rozwoju. W 2014 roku będzie toczyło się wiele dyskusji na poziomie krajowym, regionalnym i ogólnoświatowym. Ich celem jest zwiększenie świadomości i zrozumienie wyzwań, z jakimi borykają się gospodarstwa małorolne oraz wypracowanie skutecznych sposobów wspierania rolnictwa rodzinnego. Czym jest rolnictwo rodzinne? Pojęcie rolnictwa rodzinnego obejmuje każdą rodzinną działalność rolniczą. Jest ona powiązaną z wieloma dziedzinami rozwoju wiejskiego. Rolnictwo rodzinne jest formą organizacji produkcji rolnej, leśnej, rybackiej, hodowlanej i akwakultury, która jest zarządzana i prowadzona przez rodzinę. Rolnictwo rodzinne opiera się przede wszystkim na pracy świadczonej przez członków rodziny, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Rolnictwo rodzinne jest podstawową formą rolnictwa w sektorze produkcji żywności, zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych. Istnieje kilka czynników, które decydują o pomyślnym rozwoju rolnictwa rodzinnego w skali krajowej. Są to m.in.: warunki agroekologiczne, uwarunkowania terenu, polityka państwa, dostęp do rynków, dostęp do ziemi i zasobów naturalnych, dostęp do technologii i usług pokrewnych, dostęp do środków finansowych, warunki demograficzne, ekonomiczne i społeczno-kulturalne, dostęp do specjalistycznego kształcenia. Rolnictwo rodzinne odgrywa ważną rolę społeczną, gospodarczą, środowiskową i kulturalną. Jakie jest znaczenie rolnictwa rodzinnego?
Cztery kluczowe zadania 1. Wspierać strategie sprzyjające zrównoważonemu rolnictwu rodzinnemu.
2. Poszerzać wiedzę, świadomość społeczną i wymianę myśli.
3. Uzyskać lepsze zrozumienie potrzeb rolnictwa rodzinnego, jego potencjału i ograniczeń oraz zapewnić wsparcie techniczne.
4. Tworzyć synergie dla zrównoważonego rozwoju.
Trzy ścieżki działań globalnych 1. Promowanie dialogu w procesie decyzyjnym Należy położyć większy nacisk na dialog i współpracę z zainteresowanymi stronami, tak by założenia Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego znalazły odzwierciedlenie w stosownych procesach decyzyjnych. Dzięki tej ścieżce działań organizacje prywatne i publiczne nawiążą współpracę na poziomie krajowym, regionalnym i globalnym, prowadząc dyskusje na temat zagadnień związanych z rolnictwem rodzinnym, małymi gospodarstwami wiejskimi i rybackimi. Więcej informacji: Coming events http://www.fao.org/family-farming-2014/events/coming-events/en/ Past events http://www.fao.org/family-farming-2014/events/past-events/en/ 2. Identyfikowanie, dokumentowanie i rozpowszechnienie dobrych i złych doświadczeń związanych z obecnie stosowanymi strategiami pro-rodzinnego rolnictwa na poziomie krajowym oraz/lub innymi poziomami, by wykorzystać wiedzę o rolnictwie rodzinnym. Została uruchomiona strona dedykowana Międzynarodowemu Roku Rolnictwa Rodzinnego, na której rolnicy z całego świata mogą umieszczać swoje opinie i dzielić się swoimi doświadczeniami i problemami, co pozwoli im uczestniczyć w procesie decyzyjnym. Więcej informacji: From the Field http://www.fao.org/family-farming-2014/from-the-field/list/en/ 3. Komunikacja, orędownictwo i działania informacyjne We współpracy z partnerskimi instytucjami (np. WRF. WFO) zostanie przeprowadzona skuteczna i zakrojona na szeroką skalę kampania informacyjna. Jej celem jest dotarcie do rolników i ich organizacji, decydentów, instytucji finansowych, mediów i społeczeństwa. We współpracy z lokalnymi mediami zostaną wypromowane działania ad-hoc. Więcej informacji: Communication toolkit - tools and tips http://www.fao.org/family-farming-2014/communications-toolkit/tools-and-tips/en/ Struktura i partnerstwa Międzynarodowy Rok Rolnictwa Rodzinnego został ogłoszony podczas 66 sesji Zgromadzenia Ogólnego NZ. Organizacja NZ do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) została poproszona o pomoc przy organizacji obchodów i współpracę z rządami, międzynarodowymi organizacjami rozwoju, organizacjami rolniczymi oraz innymi organizacjami systemu Narodów Zjednoczonych i organizacjami pozarządowymi. Międzynarodowe mechanizmy koordynacji i kluczowi partnerzy: Międzynarodowy Komitet Sterujący Międzynarodowym Rokiem Rolnictwa Rodzinnego 2014 Zadaniem Międzynarodowego Komitetu Sterującego (International Steering Committee - ISC) jest nadzorowanie i wspieranie implementacji działań związanych z Międzynarodowym Rokiem Rolnictwa Rodzinnego. Komitet zachęca do prowadzenia dialogu i promuje partnerstwa wśród zainteresowanych stron: organizacji rolniczych, organizacji społeczeństwa obywatelskiego, ośrodków badawczych, przedstawicieli sektora prywatnego. Komitet Sterujący promuje również włączanie zagadnień związanych z rolnictwem rodzinnym do procesów decyzyjnych na poziomie krajowym, regionalnym i globalnym. W skład ISC wchodzi 12 państw członkowskich (Afganistan, Angola, Argentyna, Australia, Bangladesz, Brazylia, Kanada, Francja, Kuwejt, Filipiny, Słowacja oraz Afryka Południowa), oraz Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Światowy Program Żywnościowy (WFP), Bioversity International, FAO, World Rural Forum (WRF), Unia Europejska i Światowa Organizacja Rolników (WFO). Zawieranie strategicznych sojuszy FAO będzie wspierać proces zawierania strategicznych sojuszy, których celem jest realizacja założeń Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego. Stronami będą m.in.: inne agendy ONZ, Komitet do spraw Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego (Committee on World Food Security - CFS), Krajowa Rama Programowania (Country Programming Framework - CPF), organizacje pozarządowe (Non-Governmental Organizations - NGOs), organizacje rolnicze, Konsorcjum Międzynarodowych Ośrodków Badań Rolniczych (Consortium of International Agriculture Research Centers - CGIAR), Międzynarodowe Instytucje Finansowe (International Financing Institutions - IFIs) oraz banki rozwoju, fundacje i sektor prywatny. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, w poszczególnych krajach mogą powstać punkty obchodów Roku, których celem będzie wspieranie działań w danym kraju. Punkty te zostaną wyznaczone przez stosowne organy i będą współpracować ze wszystkich zainteresowanymi stronami. Międzynarodowi i krajowi partnerzy określą własne zadania i plany, jak również sfinansują we własnym zakresie wydarzenia związane z obchodami Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego. Więcej informacji: Structure and Partnerships http://www.fao.org/family-farming-2014/about/structure-partnerships/en/ Logo Logo Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014, wraz z jego wszystkimi wariantami, jest dostępne w oficjalnych językach ONZ: angielskim, arabskim, chińskim, francuskim, hiszpańskim i rosyjskim. Jest również dostępne w wersji portugalskiej i słowackiej. Słowa: “2014 International Year of Family Farming” mogą zostać przetłumaczone na każdy język. Wszystkie nowe tłumaczenia muszą zostać zatwierdzone przez Sekretariat Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 mieszczący się przy FAO. Logo Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 nie może być modyfikowane. Osoby prywatne, organizacje pozarządowe i non-profit mogą używać logo Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 podczas działań promocyjnych mających na celu zwiększenie wiedzy na temat Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego. Działania te musza być zgodne z celami i założeniami Roku i nie mogą naruszać porządku publicznego, moralności czy praw człowieka. Wszystkie organizacje, które zamierzają korzystać ze znaku rozpoznawczego (loga) Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 w akcjach zbierania funduszy muszą uprzednio otrzymać zgodę Sekretariatu Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014. Logo może być używane przez organizacje lub osoby, które popierają cele Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego 2014 i chciałyby szerzyć wiedzę na ten temat. Logo jest przeznaczone na użytek dwóch celów promocyjnych: informacyjnego oraz podczas zbierania funduszy, zgodnie z poniższymi zasadami. Używanie loga dla celów informacyjnych: • logo przede wszystkim pełni rolę ilustracyjną • nie może być wykorzystywane do zbiórki pieniędzy • nie może być wykorzystywane do celów komercyjnych/zarobkowych Logo może być użyte do zbierania funduszy, które pokryją koszty działań związanych z promocją rozwoju zrównoważonego rolnictwa rodzinnego. Działania te mogą być podejmowane tylko przez niekomercyjne organizacje non-profit. Sekretariat IYFF 2014 wydaje pozwolenia na używanie loga na cele zbierania funduszy. Kto może używać logo ONZ, FAO oraz innych agend Narodów Zjednoczonych? Żadne logo nie może być używane bez wcześniej zgody Organizacji Narodów Zjednoczonych i agend NZ. Więcej informacji: Logo guidelines http://www.fao.org/family-farming-2014/communications-toolkit/logo-guidelines/en/ ========================================================== Zobacz: Międzynarodowy konkurs fotograficzny 2014 - „Rolnictwo rodzinne: Żywić świat, dbać o ziemię” www.unic.un.org.pl/aktualnosci.php?news=2549&wid=18 2014 International Year of Family Farming http://www.fao.org/family-farming-2014/home/en/ |