Rok 2013 został ogłoszony Międzynarodowym Rokiem Komosy Ryżowej. Komosa ryżowa uprawiana jest już od ponad 7000 lat w Ameryce Południowej, gdzie uważana jest za „cudowną” roślinę . Jest warzywem, odznaczającym się cenionymi wartościami odżywczymi. Komosa ryżowa stanowi istotny składnik zrównoważonej diety i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne rodzaje zbóż, jak również mięsa i inne produkty odzwierzęce. Komosa ryżowa może przyczynić się do wykorzenia ubóstwa i realizacji Milenijnych Celów Rozwoju do roku 2015 r. Polecana jest także dla wegetarian i wegan. Na stronie poświęconej temu Międzynarodowemu Rokowi znajdują się informacje nie tylko na temat samej komosy ryżowej, ale również obchodów tego Roku na całym świecie. W 2013 r. odbędzie się wiele wydarzeń: międzynarodowe spotkania, sympozja, warsztaty, festiwale, konkursy fotograficzne i malarskie. Zostanie również opublikowana książka kucharska z przepisami na potrawy z komosy ryżowej. Będą organizowane kampanie społeczne zwiększające świadomość społeczną na temat roli komosy ryżowej i jej znaczenia w żywieniu. Również tegoroczny Międzynarodowy Dzień Żywności zostanie poświęcony tematyce komosy ryżowej. Każdy może się przyłączyć do obchodów tego Roku. Zapraszamy na stronę: Międzynarodowy Rok Komosy Ryżowej www.unic.un.org.pl/aktualnosci.php?wid=34&news=2396
Nowa Strona: Międzynarodowy Rok Komosy Ryżowej
„Przyszłość zasiana tysiące lat temu”
2013-01-30