W Światowy Dzień Żywności pamiętamy o 733 milionach ludzi, którym brakuje żywności z powodu konfliktów, marginalizacji, zmian klimatycznych, ubóstwa i kryzysów gospodarczych. W tym tych, którzy stoją w obliczu głodu wywołanego przez człowieka w Gazie i Sudanie.
Lub o 2,8 miliardach ludzi, którzy nie mogą sobie pozwolić na zdrową dietę. Także tych, którzy cierpią z powodu nadwagi, bowiem globalne wskaźniki otyłości gwałtownie rosną.
Dobra wiadomość jest taka, że świat bez głodu jest możliwy.
Szczyt Systemów Żywnościowych z 2021 roku wyznaczył nam kierunek w walce z nieefektywnymi i niesprawiedliwymi systemami żywnościowymi.
Systemy te wymagają ogromnej transformacji przy współpracy z firmami, środowiskiem akademickim, instytucjami badawczymi i społeczeństwem obywatelskim, aby stały się bardziej efektywne, dostępne, odporne i zrównoważone.
Rządy muszą współpracować ze wszystkimi partnerami, aby zachęcać do produkcji i sprzedaży zdrowej, bogatej w składniki odżywcze żywności w przystępnych cenach.
W Światowym Dniu Żywności przyspieszmy walkę z głodem i niedożywieniem.
Podejmijmy działania na rzecz prawa do żywności, aby zapewnić lepsze życie i lepszą przyszłość.
***