Światowy Dzień Żywności
Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
16 października 2019 r.
A jednak w dzisiejszych czasach ponad 820 milinów ludzi cierpi z powodu braku jedzenia.
Ponadto kryzys klimatyczny stanowi coraz większe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego.
Dwa miliardy mężczyzn, kobiet i dzieci ma nadwagę lub cierpi na otyłość.
Niezdrowa dieta stanowi ogromne ryzyko wystąpienia chorób, a nawet śmierci.
Niedopuszczalne jest, aby coraz więcej ludzi głodowało, podczas gdy marnuje się ponad 1 miliard ton żywności rocznie.
Nadszedł czas, aby zmienić sposób produkcji i konsumpcji, a także ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
Musimy przekształcić systemy żywnościowe, co ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wszystkich Celów Zrównoważonego Rozwoju.
W 2021 roku chciałbym zwołać szczyt dotyczący systemów żywnościowych, który odbędzie się w ramach obecnie obchodzonej Dekady Działań na Rzecz Żywienia. Przyczyni się on do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju.
Świat bez głodu to imperatyw dla naszego człowieczeństwa.
2019-10-15