Światowy Dzień Żywności
Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
16 października 2021 r.
Dziś prawie 40 procent ludności świata – trzy miliardy osób– nie stać na zdrowe odżywianie.
Liczba głodujących ludzi wciąż wzrasta.
Coraz więcej ludzi cierpi z powodu niedożywienia i otyłości.
Wpływ COVID-19 na gospodarkę jeszcze bardziej pogorszył i tak już złą sytuację.
Pandemia sprawiła, że dodatkowe 140 milionów ludzi nie ma dostępu do wystarczającej ilości żywności.
Jednocześnie sposób, w jaki produkujemy, nasza konsumpcja i marnowanie żywności nadwyrężyły naszą planetę.
To wszystko wywiera presję na niespotykaną dotąd skalę na nasze środowisko, zasoby naturalne i klimat. Kosztuje to nas biliony dolarów rocznie.
Jak jasno pokazuje tegoroczny temat "Nasze działania są naszą przyszłością", siła do zmian jest w naszych rękach.
W zeszłym miesiącu świat zebrał się na ONZ-owskim Szczycie Systemów Żywnościowych.
Kraje podjęły poważne zobowiązania dotyczące przekształcenia systemów żywnościowych.
Po to, aby każdy mógł zdrowo odżywiać się po bardziej przystępnej cenie.
Aby systemy żywnościowe były bardziej wydajne, odporne i zrównoważone na każdym etapie – od produkcji i przetwarzania, po marketing, transport i dostawę.
Wszyscy możemy zmienić sposób, w jaki spożywamy żywność i dokonywać zdrowszych wyborów z korzyścią dla siebie i naszej planety.
W naszych systemach żywnościowych tkwi nadzieja.
W tym Światowym Dniu Żywności zobowiążmy się do podjęcia transformacyjnych działań, by osiągnąć Cele Zrównoważonego Rozwoju. Przekształćmy systemy żywnościowe, zapewnijmy lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie każdemu człowiekowi.
2021-10-14