facebook facebook instagram youtube

Międzynarodowy Dzień Świadomości
na Temat Strat i Marnotrawstwa Żywności
Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
29 września 2020 r.

Strata i marnotrawstwo żywności to z etycznego punktu widzenia skandal.  Obecnie na świecie jest wystarczająco dużo żywności, aby wyżywić wszystkich ludzi, jednak nadal 690 milionów ludzi głoduje, a 3 miliardy nie stać na zdrową dietę.

Strata i marnotrawstwo żywności prowadzi również do marnotrawienia zasobów naturalnych - wody, gleby i energii, nie mówiąc już o ludzkiej pracy i czasie.  Prowadzi to do pogłębienia zmian klimatycznych, ponieważ rolnictwo odgrywa istotną rolę w generowaniu emisji gazów cieplarnianych.
 
Obawy społeczności międzynarodowej znalazły swoje odzwierciedlenie w drugim Celu Zrównoważonego Rozwoju, w którym zapisano zobowiązanie do osiągnięcia zerowego poziomu głodu, oraz w dwunastym Celu, w którym wezwano nas do zmniejszenia o połowę marnotrawstwa żywności i ograniczenia strat do 2030 roku. Podczas gdy wiele krajów podejmuje działania, my sami musimy zwiększyć wysiłki.
 
Pandemia COVID-19 ukazała kruchość naszych systemów żywnościowych oraz pogorszyła utratę i marnotrawstwo żywności w wielu krajach. Potrzebujemy nowych rozwiązań i sposobów działania.
 
Inauguracyjne obchody Międzynarodowego Dnia Świadomości na temat Strat i Marnotrawstwa Żywności obchodzone są w czasie, gdy przygotowujemy się so Szczytu poświęconego Systemom Żywnościowym, który odbędzie się w 2021 roku.
 
Wzywam kraje do wyznaczenia poziomu redukcji zgodnego z zadaniem zawartym w dwunastym Celu, do oszacowania poziomu strat i marnotrawstwa żywności oraz do odważnego działania na rzecz jego zmniejszenia. Działania polityczne w tej dziedzinie powinny być również uwzględnione w ramach programów związanych z ochroną klimatu zawartych w Porozumieniu Paryskim.
 
Podobne stanowisko powinny przyjąć również przedsiębiorstwa. Każdy z nas może starannie dokonywać zakupów, prawidłowo przechowywać żywność i dobrze wykorzystywać resztki.
 
Wspólnie działajmy na rzecz zmniejszenia strat i marnotrawstwa żywności z pożytkiem dla wszystkich ludzi i naszej planety.
 

2020-09-29

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×