facebook facebook instagram youtube

Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
Z okazji Światowego Dnia Żywności
16 października 2023 r.

Obchody tegorocznego Światowego Dnia Żywności przypadają w czasie trwania globalnego kryzysu żywnościowego, podczas którego świat nie potrafi poradzić sobie z głodem i niedożywieniem. 
 
Blisko 780 milionów ludzi na całym świecie cierpi głód, a prawie pięćdziesięciu milionom dzieci grozi śmierć z powodu poważnego niedożywienia. Mimo to środki przeznaczone na tegoroczny globalny program pomocy humanitarnej wynoszą zaledwie 32 %.
 
To okropne, że w dzisiejszym świecie przepełnionym dobrobytem co kilka sekund ktoś umiera z głodu, podczas gdy Światowy Program Żywnościowy został zmuszony do ograniczenia swoich podstawowych programów pomocowych.
 
W 2015 roku, po latach postępów, rządy wyznaczyły cel wyeliminowania głodu do 2030 roku. 
 
Jednak osiem lat później liczba osób cierpiących z powodu głodu znacznie wzrosła. 
 
Kryzys ten wymaga działań - przede wszystkim ze strony rządów krajowych, które są odpowiedzialne za zapewnienie swoim obywatelom wystarczającej ilości pożywienia. 
 
Jednak wielu rządom brakuje na to środków, dlatego niezbędna jest również skuteczna solidarność międzynarodowa. 
 
Przyczyny globalnego kryzysu żywnościowego to między innymi konflikty, ekstremalne zjawiska klimatyczne, nierówności społeczne i niestabilność gospodarcza. 
 
System Narodów Zjednoczonych działa w odpowiedzi na główne przyczyny kryzysu, wspierając zrównoważone, sprawiedliwe systemy żywnościowe, które mają na względzie przede wszystkim ludzi, a nie zyski.
 
Oznacza to konieczność intensywnego zwiększania inwestycji w prężne i zrównoważone rolnictwo oraz dostosowanie tych inwestycji do wymogów związanych z ochroną klimatu.   
 
Oznacza to wykorzystanie nauki i technologii w celu poprawy wydajności i zasięgu funkcjonowania rynków żywności. 
 
Tegoroczny temat Światowego Dnia Żywności koncentruje się na wodzie - niezbędnej do produkcji wartościowej i zdrowej żywności. 
 
Zrównoważone gospodarowanie wodą w rolnictwie i produkcji żywności jest niezbędne, aby położyć kres głodowi, osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju i zachować zasoby wodne dla przyszłych pokoleń.  
 
Osiągnięcie całkowitego wyeliminowania głodu jest możliwe. 
 
Dziś, w Światowy Dzień Żywności, wzywam rządy, sektor prywatny, społeczeństwo obywatelskie i środowiska akademickie do współpracy:  
 
aby priorytetem stało się nakarmienie głodujących; 
 
aby zakończenie tego kryzysu stało się priorytetem globalnej agendy; 
 
oraz do inwestowania w długoterminowe rozwiązania, które zapewnią każdemu wystarczającą ilość jedzenia. 
 
***

2023-10-10

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×