facebook facebook instagram youtube

Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
Międzynarodowy Dzień Zapobiegania i Ograniczania Skutków Katastrof
13 października 2023 r.

Dzieci siedzą obok zużytego namiotu po tym, jak ich rodzina przeniosła się w bezpieczniejsze miejsce po gwałtownych powodziach spowodowanych przez wyjątkowo ulewne deszcze monsunowe w sierpniu 2022 r., które miały niszczycielski wpływ na południowo-zachod
W 2023 roku padły rekordy wzrostu temperatury, a na całym świecie odnotowano rekordowe susze, pożary i powodzie. Ubóstwo i nierówności pogłębiają skutki tych kataklizmów.
 
Najubożsi są często najbardziej narażeni na skutki ekstremalnych zjawisk pogodowych. Zamieszkują w miejscach, które są bardziej podatne na powodzie i susze, a także dysponują mniejszymi zasobami, aby poradzić sobie ze szkodami i odbudować się po nich. W rezultacie cierpią nieproporcjonalnie i mogą być jeszcze bardziej narażeni na ubóstwo.
 
Walka z nierównościami na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości to temat tegorocznego Międzynarodowego Dnia Zapobiegania Skutkom Katastrof. Wszystkie kraje muszą pracować aby przerwać błędne koło ubóstwa i katastrof poprzez przestrzeganie Porozumienia Paryskiego, dążenie do osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju i wdrażanie planu Sendai na rzecz ograniczania ryzyka wystąpienia klęsk żywiołowych.
 
Musimy również zająć się nierównościami na poziomie globalnym, uruchamiając Fundusz Strat i Szkód na tegorocznym szczycie klimatycznym COP28 i zapewniając, że każdy mieszkaniec Ziemi zostanie objęty systemem wczesnego ostrzegania do 2027 roku.
 
W Międzynarodowym Dniu Redukcji Ryzyka Katastrof potwierdźmy nasze zaangażowanie na rzecz inwestycji w rozwój zdolności adaptacyjnych oraz budowania bezpiecznej i sprawiedliwej przyszłości dla wszystkich i wszędzie.
 
***

2023-10-09

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×