W 2021 Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła następujące międzynarodowe lata:
- Międzynarodowy Rok Pokoju i Zaufania (International Year of Peace and Trust)
- Międzynarodowy Rok Kreatywnej Gospodarki na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju (International Year of Creative Economy for Sustainable Development)
- Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw (International Year of Fruits and Vegetables - IYFV)
- Międzynarodowy Rok na Rzecz Eliminacji Pracy Dzieci (International Year for the Elimination of Child Labour)
Międzynarodowy Rok Pokoju i Zaufania 2021
International Year of Peace and Trust 2021
#ChcePokojuNaSwiecie
International Year of Peace and Trust 2021
#ChcePokojuNaSwiecie

Przyjmując rezolucję Zgromadzenie Ogólne potwierdziło zapisy Karty Narodów Zjednoczonych oraz jej cele i zasady, a zwłaszcza zobowiązanie do rozstrzygania sporów środkami pokojowymi oraz determinację, by uchronić kolejne pokolenia przed plagą wojny. Podkreślono również ważną rolę ONZ w rozwijaniu przyjaznych stosunków między narodami oraz uznano, że podejście oparte na multilateralizmie i dyplomacji może wzmocnić postępy w osiągnięciu zadań w ramach trzech filarów ONZ: zrównoważonego rozwoju, pokoju i bezpieczeństwa oraz praw człowieka, które są ze sobą powiązane i wzajemnie się uzupełniają.
Celem obchodów Roku jest zachęcenie społeczeństwa obywatelskiego, w tym organizacji pozarządowych, osób fizycznych i innych zainteresowanych stron na całym świecie do kontynuowania działań i zwiększania mobilizacji wysiłków promujących pokój i zaufanie między narodami. Bez pokoju nie będziemy żyć w poczuciu bezpieczeństwa i nie osiągniemy zrównoważonego rozwoju. Nie osiągniemy harmonii i solidarności w relacjach międzyludzkich. Pokój i zaufanie muszą być oparte między innymi na dialogu politycznym, współpracy, wzajemnym zrozumieniu i zaufaniu.

Świat stoi w obliczu ogromnych wyzwań, począwszy od szeroko rozpowszechnionego ubóstwa, zwiększających się nierówności, braku szans na prowadzenie lepszego życia w dobrobycie, po zagrożenia związane ze zmianami klimatycznymi i degradacją środowiska. Właśnie dlatego musimy zmienić świat na lepsze, tak by każdy człowiek mógł godnie żyć w poczuciu bezpieczeństwa.
Międzynarodowy Rok Kreatywnej Gospodarki na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2021
International Year of Creative Economy for Sustainable Development
#CreativeEconomy2021

ONZ zachęca wszystkie państwa członkowskie oraz organizacje międzynarodowe i regionalne, a także społeczeństwo obywatelskie, sektor prywatny, organizacje pozarządowe, środowiska akademickie i osoby fizyczne do obchodzenia Międzynarodowego Roku Kreatywnej Gospodarki na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju zgodnie z krajowymi priorytetami, aby podnieść świadomość, promować współpracę międzynarodową w dziedzinie gospodarczej, społecznej, kultury, edukacji i zdrowia oraz promować trwały wzrost gospodarczy, który sprzyja inkluzji społecznej.
.jpg)
Zobacz: International Year of Creative Economy for Sustainable Development
Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021
International Year of Fruits and Vegetables 2021
#IYFV2021 #FruitsVegYear
International Year of Fruits and Vegetables 2021
#IYFV2021 #FruitsVegYear

Celem Roku jest podniesienie powszechnej świadomości na temat istotnej roli owoców i warzyw w odżywianiu człowieka, czyli zachowaniu zdrowej diety i zdrowego stylu życia, bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowia oraz zwrócenie uwagi na politykę ograniczania strat i marnotrawstwa tych łatwo psujących się produktów.
Kiedy myślimy o zdrowym odżywianiu, pierwszymi produktami spożywczymi, które najczęściej przychodzą nam na myśl są owoce i warzywa - kolorowe, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców są ogromne. Zdrowa dieta i świeże produkty przynoszą korzyści nie tylko konsumentom, ale także całemu systemowi żywnościowemu.
Sektor owoców i warzyw przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności, zrównoważonego rozwoju środowiska oraz poprawy warunków życia rolników i osób zatrudnionych w tym sektorze. Niska dostępność wynikająca z wyzwań związanych z produkcją (np. pracochłonność), transportem i handlem, a także wysokie ceny produktów wysokiej jakości sprawiają, że owoce i warzywa są niedostępne dla wielu osób, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Dlatego też w niektórych regionach świata dostęp do tej żywności jest ograniczona.
Więcej: International Year of Fruits and Vegetables 2021
Międzynarodowy Rok na Rzecz Eliminacji Pracy Dzieci 2021
International Year for the Elimination of Child Labour 2021
#EndChildLabour2021
International Year for the Elimination of Child Labour 2021
#EndChildLabour2021
25 lipca 2019 roku Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych jednogłośnie przyjęło rezolucję A/RES/73/327 ogłaszającą rok 2021 Międzynarodowym Rokiem na Rzecz Eliminacji Pracy Dzieci i zwróciło się do Międzynarodowej Organizacji Pracy (ILO) o objęcie przewodnictwa w obchodach roku.
.png)
Według szacunków Międzynarodowej Organizacji Pracy wynika, że w 2016 r:
- 152 mln dzieci w wieku od 5 do 17 lat było wykorzystywanych do pracy, z czego prawie połowa, bo 73 mln, była zmuszana do prac ciężkich i niebezpiecznych dla zdrowia i życia.
- Najczęściej prace ciężkie i niebezpieczne dla zdrowia i życia były wykonywane przez dzieci w wieku od 15 do 17 lat. Niemniej jednak, aż jedna czwarta wszystkich przypadków zmuszania dzieci do niebezpiecznych prac (19 mln) wykonywana była przez dzieci poniżej 12 roku życia.
- Prawie połowa (48%) dzieci będących ofiarami pracy przymusowej była w wieku 5-11 lat, 28% procent to dzieci w wieku 12-14 lat, a 24% w wieku 15-17 lat.
- 71% dzieci na świecie jest głównie wykorzystywanych do pracy w rolnictwie, w tym w rybołówstwie, leśnictwie i hodowli zwierząt, 17% w usługach, a 12% w sektorze przemysłowym, w tym w górnictwie.

Nadszedł czas, aby położyć kres pracy dzieci!
Więcej:
Take action to end child labour
2021 declared International Year for the Elimination of Child Labour